Sfârșit de octombrie cu vreme de vară

Încurajați de vremea prea frumoasă dar și însuflețiți de dorul de munți, eu, Delia, Anghel, Ina, Răducu și Oana am făcut rapid planul: o tură combinată, care pe scurt trebuia să cuprindă, printre altele, o noapte dormită la Punctul de Informare Turistică (al CETM Albamont) de pe Valea Mănăstirii (Râmeț), urcare și campare a doua zi undeva sus, pe lângă Tecșești și întoarcere în vale duminică.

După o seară la foc la care s-au depănat tot felul de amintiri stranii din copilăria noastră, ne-am pus la somn, văzând că interpretarea unor cunoscute cântece la chitară nu este domeniul nostru preferat (ar fi dacă am și reuși).

Dimineața ne servim cafeiul la crâșma primarului (Popasul Valea Mănăstirii), străjuiți fiind de cei doi versanți stâncoși și impunători ai Cheilor Mănăstirii (rezervație naturală).

Dreapta Cheilor Mănăstirii Stânga Cheilor Mănăstirii

Pornim cu elan urcușul pe marcajul bandă roșie spre cătunul Fața Pietrii. Ajunși, după o oră de urcat susținut, facem o pauză în care dezbatem asupra construcțiilor tradiționale și alte nimicuri.

Începe urcarea pe bandă roșie Creasta Creasta 2 Creasta 3 Credința mută munții? Specific 3 Răsărit de lună Spre Cheile Mănăstirii

Continuăm pe marcaj printre căsuțe vechi, părăsite până în cumpăna dintre valea Geoagiului (Mănăstirii sau Râmețului) și valea Tecșești. Până aici am mai făcut o oră și, destul de obosiți, ne punem pe slănină cu brânză și cu ceapă.

Încă de acasă ne-am propus ca în continuare să nu continuăm traseul pentru a coborî spre valea Tecșești și să încercăm să traversăm creasta stâncoasă spre satul Tecșești. Deși direcția ne era clară, în lipsa unei poteci, am deviat spre nord și am urcat o pantă obositoare, timp în care, ne temeam ca nu cumva să ajungem la zone stâncoase insurmontabile. Până la urmă am avut noroc și am descoperit un punct de belvedere foarte frumos, cu vedere spre Cheile Mănăstirii, Valea Mănăstirii și Cheile Râmețului. Până aici am mai făcut o oră. Nu vă recomand să părăsiți traseele marcate din două motive principale: 1 este relativ riscant deoarece puteți întâlni zone periculoase, accidentate și 2 nu este etic, ba chiar interzis prin Regulamentul ariilor naturale protejate Natura 2000 Trascău. Scuza noastră este că lucrăm (unii din noi) în Administrația acestor situri și că suntem foarte grijulii să nu deranjăm sălbăticia.

De la punctul de belvedere parcurgem restul de creastă și ne orientăm pe direcția satului Tecșești. Aici peisajul este superb, în lumina caldă a toamnei târzii.

Deasupra Cheilor Mănăstirii Spre Cheile Râmețului Versantul stâng Care pe care Pini străvechi Pe marginea prăpastiei Natura sălbatică Specific 4 Specific 5 Pe lângă Tecșești La umbra Pietrei Cetii Miniatural Intrarea pe cruce galbenă Miniatural 2

Fiind deja trecut de ora 4, începem să ne uităm după locuri potrivite pentru campare. Găsim până la urmă un loc bun, cu apă în apropiere, adunăm niște lemne, punem corturile și dă-i cu poveștile. Noaptea este plăcută, ne mirăm că nu ne este deloc frig, luând în considerare perioada anului, iar despre cer nu mai zic… plin de stele. Terminând curând „combustibilul” ne punem la somn.

Punem tabăra Cer înstelat Luminile Teiușului și Alba Iuliei Cer înstelat 2

A doua zi dimineață mă trezesc la 6:30 pentru a mă bucura, împreună cu aparatul foto de culorile răsăritului. O iau la picior spre zonele mai înalte pentru a avea perspective mai largi. Din păcate însă, momentul răsăritului l-am ratat fiind prin pădure. Din aproape în aproape am ajuns la un alt punct de belvedere ascuns, de data asta pe vârful versantului drept al Cheilor Râmețului. Impresionat de frumusețea peisajului, am urmărit cu soarele pune stăpânire pe stânci. Am regretat că nu am zărit nicio acvilă de munte.

Răsăritul Silueta Pietrei Cetii Silueta Pietrei Cetii 2 Silueta Pietrei Cetii 3 Spre tabără Zimții Făgărașului Spre Detunate Retezatul în zare Cetate 4 Cetate 3 Traseul pe Brâna Caprei Uscați de incendii Cetate 2 Cetate

Deoarece trecuseră 3 ore de când m-am trezi și îmi era foame și sete, dar și pentru că vroiam să împărtășesc priveliștea cu colegii m-am întors la tabără. Aici, am mâncat și am strâns corturile dezbătând pe tema rutei de întoarcere în valea Mănăstirii, după ce mergem împreună, din nou, la punctul de belvedere. Deși inițial vroiam să o luăm pe traseul cel mai scurt, respectiv marcajul cruce galbenă, am decis să continuăm pe direcția satului Dealul Geoagiului, pe traseu nemarcat, unde să intersectăm marcajul triunghi albastru pe direcția cătunul Cheia și să traversăm Cheile Râmețului, curajos, prin apa, cam rece, după cum vom vedea.

Specific 2 Cătunul Cheia - Centrul Versantul stâng al Cheilor Râmețului Traseul PerPedes 2013 Verii Ina și Anghel

După ce ne bucurăm împreună de panorama sălbatică a Cheilor, nimerim destul de bine direcția de întoarcere dorită și după o coborâre abruptă ajungem în cătunul Boțani. De aici urmăm traseul marcat și după o oră ajungem în Cheia. 

Dealul Geoagiului O fi măcinat destul? Specific După vaci urmăm noi Piatra Nicăii și Cheile Geogelului Diversitate Camuflaj

Deși încercăm să ne eschivăm, nu avem încotro și trebuie să intrăm cu bocancii prin apă. Situația nu este atât de gravă și nici apa mai adâncă de genunchi deoarece în anii 2012 și 2013, membrii CETM Albamont au amenajat unele sectoare ale cheilor, putând astfel evita zonele cu probleme. În lipsa acestor amenajări am fi fost obligați să optăm pentru traseul de pe Brâna Caprei, care este destul de periculos de parcurs cu rucsacii în spate și picioarele obosite după drumul lung făcut.

Nu am mai făcut fotografii prin Cheile Râmețului pentru că mă cam „ardeau” picioarele și oricum, se găsesc destule pe net. Cu următoarea ocazie…

Seara ajungem la PIT și mai apoi la crâșmă, unde după o „răcoritoare” scurtă pornim spre Alba Iulia.

Suntem mulțumiți de timpul petrecut în Trascău și avem satisfacția unui weekend plin, departe de banalul cotidian. Pe curând munți dragi!

Reclame

Despre Lucian

În lumea mea ideală, aș fi plătit să umblu pe dealuri...
Acest articol a fost publicat în Ture și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Sfârșit de octombrie cu vreme de vară

 1. Mita zice:

  Frumos post 😀 Frumoasa zona 😀 Frumoasa vreme 😀 Frumoase poze 😀
  Frumos 😀

 2. Lucian zice:

  Mulțumesc! Vă așteptăm și pe voi data viitoare 🙂

 3. Didi zice:

  :X Miss……

 4. Alin Rosca zice:

  Bravo cu blogul. La cat mai multe postari frumoase si interesante ! 😉

 5. Andrei zice:

  Foarte fain! La cât mai multe!

 6. Calin zice:


  asta-i detunata?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s