Cu bicicleta prin Trascău

Ultimele 2 weekend-uri le-am dedicat, în principal, bicicletei. Și pe unde oare? Evident, Trascău, munți care se pretează perfect turelor cicliste combinate, cu bune și mai puțin bune, adică și împins și tras și coborâri faine și mai extreme și de toate.

În prima tură am parcurs destul de haotic următorul traseu: Rimetea, escală obligatorie la  Gonduzo :), apoi pe bandă roșie spre Ardașcheia (de unde am făcut dreapta cu intenția de a intra pe punct albastru spre șaua cu Ugerul dar am fost întorși din drum din cauza unei vânători organizate – n-ar avea noroc!).

776A9416Vedere spre Rimetea și Colții Trascăului

Apoi am revenit pe bandă roșie și am împins la întâmplare și prin spini bicicletele până sub vârful Ardașcheia, de unde tot pe marcaj BR am coborât în Valea Muntelui.

776A9419Înainte de coborâre avem vedere spre ruinele cetății de la Colțești.

Pe vale am urcat până în șaua unde vroiam să ajungem inițial, unde putem opta pentru urcare pe vf. Ugerul, întoarcere la Rimetea pe punct albastru sau ce am ales noi, respectiv coborâre pe cruce albastră până în Vidolm. Coborârea ne-a obosit însă și mai tare, în principal psihic 🙂 deoarece am făcut-o mai mult pe lângă bicicletă. În fine, am ajuns la valea Arieșului, de unde, după încă 17 km am ajuns înapoi în Rimetea.

776A9433Arieșul de pe DN75.

Concluzia este: nu recomand acest traseu pentru cicloturism, sunt destule alte dealuri, mai molcome și fără bolovani, pentru asta…

În weekend-ul următor, nu ne potolim și optăm pentru traseul Subpiatră – Rimetea. Dimineața, pornim spre rezervația Vânătările Ponorului (pe cruce albastră). Un pic ne resimțim după împinsul pe urcușul susținut, așa că ne tragem sufletul la troița din șa.

776A9457Deși era doar ora 13, Cristian căsca 🙂

776A9456 În direcția noastră…

776A9462 Abruptul Bedeleului, cu Mănăstirea de la Subpiatră, de unde am urcat.

776A9464 Nu a mai avut cine să îngrijească de ea… Vor dispărea toate, în timpul vieții noastre!

Apoi continuăm pentru puțin timp pe drumul ce merge pe Valea Poienii spre Brădești; între timp mai fac două-trei poze:

776A9467 776A9468

Urcând pe un drum nou amenajat, ajungem la complexul turistico-muzeal, numit sugestiv, „Cuibu corbului”. Îi felicit pe cei cu inițiativa de a face și altceva în domeniul turismului decât vile vopsite strident numite pensiuni, sau mai rău, agro-pensiuni.

776A9484Parte din construcțiile de la „Cuibu Corbului”, complex aflat încă în proces de amenajare.

Lăsăm bicicletele și ne permitem să urcăm până la o platformă amenajată în apropiere, unde visăm că vom servi vreodată mic-dejunul, admirând celebrele neguri de dimineață care se formează în zona dolinei de la Vânătare.

776A9481776A9475Așa se vede de pe platformă.

Ne întristăm văzând și de data asta, alți vânători, care au ucis, din plăcere evident, un cerb. Le dorim numai „bine” și urcăm cam o oră și jumătate, pe bandă albastră, sus, pe Bedeleu, la locul numit La Rogoaze (importantă intersecție de trasee).

776A9489Dacă tot ne-am oprit, vom și gusta ceva.

În continuare, tot la vale pe „Drumul Muntelui” până în satul Izvoarele și apoi pe șosea până în Rimetea la Centrul Mărioara Pușcaș al Albamontului. Acest traseu se pretează pentru ciclism, în sensul că trebuie împins mai puțin decât se rulează, sau, mă rog, cam tot atâta :). Concluzia este: coborârea de la Rogoaze la Izvoarele este superbă. Sugestie: de la crucea de piatră de după porțiunea săpată în stâncă a drumului, faceți stânga, deoarece această variantă este mult mai potrivită pentru o coborâre plăcută până în apropiere de sat și Cheile Plaiului, rezervație naturală.

Pe viitor, suntem hotărâți să dăm tot mai multă atenție ciclismului pe dealuri, deoarece, acesta are cel puțin două avantaje față de drumeția clasică: adrenalina și sporul, adică șansa de a vedea foarte multe în puțin timp. Desigur, există și dezavantaje ale ciclismului față de trekking; cel mai semnificativ, pentru mine, este lipsa timpului și/sau a „chefului” pentru a fotografia… Și asta se vede!

Dor de munți!

PS Acesta nu este tocmai genul de articole pe care aș vrea să le împărtășesc pe viitor, adică niște simple „rapoarte de tură”, dar cum spuneam, datorită bicicletei, am fost mai puțin atent la nuanțele mai profunde ale Trascăului…

Reclame

Despre Lucian

În lumea mea ideală, aș fi plătit să umblu pe dealuri...
Acest articol a fost publicat în Ture și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Cu bicicleta prin Trascău

 1. Marin Marie zice:

  foarte fain! data viitoare mai da-ne si noua de stire daca vrei sa fim mai multi (grup Ciclism Turda sau grup Turdeni.ro pe Facebook (te vom si adauga la grupuri)

 2. Claudiu Rusu zice:

  Ma voi ocupa de refacerea surii din imagine anul viitor.

 3. Cristi Faur zice:

  Ar fi fain sa ne gandim si la ideea ca pentru unii dintre voi, tare buni trekkeri fiind, dealtfel, sa existe posibilitatea sa nu stapaniti ideal tehnicile de mountain bike, si ca, recomandarea de a nu cobora Valea Vidolmului ar putea fi bazata pe sentimente personale…

  Altfel, eu cobor cu fiul meu de 10 ani 95% din vale fara probleme.

  Recomand (dar nu trebuie sa tii cont!!), oarecum avizat, sa incercati de 2-3 ori un traseu de MTB inainte de a da un verdict (recomandare) asupra lui. Asta daca vrem sa incurajam cat de cat turismul in zona!

  E drept, voi vorbiti de ciclotuirism, noi de mountainbike, dar recomandarea voastra expresa anti-vale, poate produce confuzii!

  N-o luati gresit, nu vreau sa jignesc doamne-fereste, doar c-am fost acolo si nu e cum ziceti! Valea Vidolmului e ciclabila 95%!

  Respect!

  • Lucian zice:

   Cristi, nu este nimic jignitor în ce spui. Nici unul dintre noi nu are experiență relevantă în MB. Poate am exagerat spunând ca am coborât mai mult pe lângă bicicletă încercând să dramatizez :). Vreau doar să precizez că acea coborâre este, după mine, cea mai dificilă, sau tehnică, dacă vrei, din tot ce am întâlnit în Trascău.
   Spor!
   PS Am studiat cu plăcere traseele propuse de tine pe acasenii.ro și sper să le parcurgem și noi în curând.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s